Kawa espresso, to najlepsza opcja dla osób, które potrzebują szybkiej dawki kofeiny, bez konieczności wypijania całej filiżanki. Wciąż jednak, wiele osób kojarzy ją z intensywnym, wręcz nieprzyjemnym smakiem, na wynik którego aż skręcamy się z goryczy. Jest to wynik używania przez lokale, słabej jakości ziaren oraz ekspresu, który wyrządza więcej szkód niż korzyści.
Kawa espresso – tajniki podawania
Najprawdopodobniej kiedy pierwszy raz zamówiliśmy w restauracji espresso, ku naszemu zdziwieniu pojawiła się przy nim również szklanka wody. Jej funkcja do dziś, nie jest jednoznacznie określona. Za główne zadanie przyjmuje się jednak oczyszczenie naszych kubków smakowych. Dzięki szklance wody, możemy przepłukać jamę ustną przed wypiciem espresso, co pozwoli cieszyć się w pełni jego smakiem, a w przypadku trafienia się kawy słabej jakości, możemy szybko pozbyć się nieprzyjemnego posmaku. Woda pełni również funkcję nawadniającą. Jest to przydatne szczególnie, gdy nasza tolerancja na dużą dawkę kofeiny w krótkim czasie jest bardzo słaba. Dzięki temu, unikniemy odwodnienia oraz innych efektów ubocznych. Woda jest również symbolem gościny. W wielu kawiarniach czy restauracjach, możemy coraz częściej spotkać się z podaniem nie szklanki, ale pełnej karafki wody mineralnej. Podejrzewa się również, że woda pełniła kiedyś funkcję napoju, który ułatwiał picie kawy espresso, ponieważ słabo dopracowane ekspresy, powodowały, że nie smakowała najlepiej.
Kawa espresso – kawa, czy może jednak sposób parzenia?
Kawa espresso to przede wszystkim sposób parzenia. Polega na przeprowadzeniu ściśle określonych procedur, które finalnie dają nam produkt idealny. Najważniejszym wyznacznikiem jakości espresso, jest crema – czyli pianka, która powstaje na samej górze kawy. Według specjalistów, powinna być gęsta i posiadać brązowy lub ciemnobrązowy kolor. Kawę espresso znajdziemy na stronie https://sklep.ctdepot.pl/espresso. Przed zakupem, warto zapoznać się z tajnikami parzenia, aby móc poczuć jej prawdziwy smak.