Przemysł piekarniczy nieustannie się rozwija. Efektem tego są coraz lepsze maszyny, które znacznie ułatwiają codzienną produkcję pieczywa. Automatyczne linie do chleba pomagają już w wypieku wielu odmian pieczywa. Dotyczy to także chleba arabskiego. Jakie rozwiązania przygotowali producenci maszyn piekarniczych?
Chleb arabski – jak go przyrządzać?
Pieczywo to cieszy się w naszym kraju rosnącą popularnością. Chleb arabski od naszego tradycyjnego wypieku różni bardzo dużo. Przede wszystkim nie jest on przyrządzany na zakwasie. Do jego zrobienia potrzeba zaledwie wody, soli, drożdży i mąki. Chleb arabski piecze się w temperaturze ok. 230 stopni Celsjusza, co nadaje mu taki właśnie kształt i charakter. Podczas wypieku w środku chleba tworzy się kieszonka, którą następnie można wypełnić rozmaitym farszem. W kuchni bałkańskiej czy greckiej stawia się na farsz ze smażonego mięsa różnych gatunków. Chętnie wybierana jest także mieszanka warzyw. W połączeniu z bardzo dobrym sosem, np. tzatziki, otrzymujemy niezwykle pożywne i smakowite danie. W naszym kraju chleb arabski kojarzymy najczęściej z kebaba czy tortilli. To jednak nie jedyne jego zastosowanie. Może bowiem także pełnić rolę spodu do pizzy.
Linie do tortilli – co warto o nich wiedzieć?
Popularność arabskiego chleba sprawiła, że pojawiły się rozwiązania, które znacznie usprawniły jego produkcję. Sięgać po nie zaczęły także polskie piekarnie. Linie do tortilli produkują firmy z Bliskiego Wschodu. Tego typu maszyny są dostępne w polskiej dystrybucji. Wystarczy kliknąć tutaj https://bakeres.pl/oferta/linie-do-chleba-arabskiego-i-tortilli/linie-do-chleba-arabskiego-i-tortilli/. Rozwiązanie to pozwala na automatyzację procesu produkcyjnego, co przekłada się na jej efektywność oraz jakość wypieków. Linie do tortilli sprawdzą się zarówno w małych, jak i dużych piekarniach. Najbardziej zaawansowane modele są w stanie wyprodukować nawet 12 tysięcy sztuk pieczywa w ciągu godziny. Jeśli więc chcemy poszerzyć asortyment piekarni, to warto sięgać po takie rozwiązania jak linie do tortilli.